آخرین ویرایش صورتهای مالی تلفیقی و جداگانه نمونه سازمان حسابرسی (7 خرداد 1402) را از اینجا دانلود کنید

روز چهارشنبه، 25 اسفند 1400، صورت‌های مالی نمونه مورد تایید سازمان حسابرسی (تلفیقی و جداگانه) که بر مبنای آخرین تغییرات استانداردهای حسابداری ایران تنظیم شده است، پیوست نامه 1400/23936 مورخ 1400/12/25 از سوی موسی بزرگ اصل (مدیرعامل سازمان حسابرسی) به مدیران این سازمان ابلاغ و به صورت عمومی منتشر شد. از تاریخ اعمال تغییرات گسترده در استانداردهای حسابداری ایران (از سال 1397) در راستای همگرایی با استانداردهای بین‌المللی گزارشگری مالی (IFRS) این جدیدترین صورتهای مالی نمونه‌ای است که از سوی این سازمان تنظیم و منتشر شده است.

(ویرایش اصلاح‌شده این صورتهای مالی نمونه 7 خرداد 1402 از سوی این سازمان منتشر شده است)

طبق نامه مدیرعامل سازمان حسابرسی خطاب به مدیران این سازمان، صورت‌های مالی تلفیقی و جداگانه نمونه بر اساس استانداردهای حسابداری جدید به شرح زیر به‌روزرسانی شده‌اند:

استاندارد حسابداری ۳۵ مالیات بر درآمد (لازم‌الاجرا برای صورت‌های مالی که دوره مالی آنها از ۱/۱/۱۳۹۸ و بعد از آن شروع می‌شود) و سایر استانداردهای حسابداری که برای صورت‌های مالی که دوره مالی آنها از ۱/۱/۱۴۰۰و بعد از آن شروع می‌شود لازم‌الاجرا شده‌اند، به ترتیب شامل: استانداردهای حسابداری ۱۸ صورت‌های مالی جداگانه (تجدیدنظرشده ۱۳۹۸)، ۲۰ سرمایه‌گذاری در واحدهای تجاری وابسته و مشارکت‌های خاص (تجدیدنظرشده ۱۳۹۸)، ۳۸ ترکیب‌های تجاری (مصوب ۱۳۹۸)، ۳۹ صورت‌های مالی تلفیقی (مصوب ۱۳۹۸)، ۴۱ افشای منافع در واحدهای تجاری دیگر (مصوب ۱۳۹۸) و ۴۲ اندازه‌گیری ارزش منصفانه (مصوب سال۱۳۹۹) که دوره مالی آنها از تاریخ ۰۱/۰۱/۱۳۹۹ و بعد از آن شروع می‌شود.

فایلهای word و pdf این صورتهای مالی بر روی وبگاه این سازمان و همین طور در پیوندهای زیر در دسترس علاقه‌مندان است:

در پیشگفتار این صورتهای مالی نمونه یادآور شده است، با توجه به تغییرات به‌عمل آمده در استانداردهای حسابداری و در جهت بهبود افشای اطلاعات در صورت‌های مالی شرکت‌های تولیدی، سازمان حسابرسی به منظور تامین نیازهای اطلاعاتی سرمایه‌گذاران و ساير ذينفعان، صورت‌های مالی نمونه تلفیقی و جداگانه برای شرکت‌های تولیدی را با مشارکت سازمان بورس و اوراق بهادار و برخی اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران بازنگری کرده و سعی شده است که صورت‌های مالی مذکور حاوی اطلاعات لازم برای همه ذینفعان به‌منظور انجام ارزیابی‌های مختلف باشد. 


در این‌باره، توجه استفاده‌کنندگان محترم را به نکات زیر جلب می‌کند:

  1. این صورت‌های مالی در برگیرنده حداقل الزامات ارائه و افشا توسط شرکت‌هاست. 
  2. در تهیه صورت‌های مالی نمونه، بر افشای مناسب و کافی اطلاعات در شرایط عمومی و کلی تاکید و از پرداختن به اطلاعات مرتبط با شرایط خاص، خودداری شده است. به بيان ديگر، ملاك درج اقلام در صورت‌هاى مالى اساسی نمونه و يادداشت‌هاى توضيحى آن، غالبا عموميت و اهميت اقلام بوده است. از اين رو، در موارد بااهميت، اقلام بايد جداگانه گزارش شود، و در سایر موارد مستلزم افشا، نیز بايد حسب مورد و ضرورت از استانداردهاى حسابدارى مربوط، پيروى شود.
  3. در برخی شرکت‌ها ممکن است سرفصل‌هایی وجود داشته باشد که در این صورت‌های مالی نمونه پیش‌بینی نشده است. در چنین شرایطی، سرفصل‌های مذکور باید حسب مورد در جای مناسب خود به این صورت‌های مالی اضافه شود.
  4. استفاده از عنوان «سایر» در یادداشت‌های توضیحی نباید منجر به عدم افشای اطلاعات بااهمیت شود.
  5. ارائه منصفانه شرکت را ملزم می‌کند، در مواردي که رعایت الزامات خاصی از استانداردهاي حسابداری براي بهبود درک استفاده‌کنندگان صورت‌های مالی از تاثیر معاملات خاص، ساير رويدادها و شرايط، بر وضعيت مالي و عملکرد مالي شرکت کافي نباشد، اطلاعات بیشتری را افشا کند.
  6. زمانی که مديريت در ارزیابی‌های خود،‌ از عدم‌اطمینان بااهمیت در ارتباط با رویدادها و شرایطی آگاه است که ممکن است نسبت به توانایی تداوم فعالیت شرکت، تردید عمده ایجاد کند،‌ شرکت باید این عدم‌اطمینان را افشا کند.
  7. شرکت باید هر طبقه بااهميت از اقلام مشابه را به طور جداگانه ارائه کند. شرکت باید اقلامي را که ماهيت يا کارکرد مشابه ندارند، به طور جداگانه ارائه کند مگر آنکه این اقلام کم‌اهميت باشند. شرکت نباید با پنهان کردن اطلاعات بااهمیت در میان اطلاعات بی‌اهمیت یا با تجمیع اقلام بااهمیتی که ماهیت و کارکرد متفاوت دارند، از قابلیت درک صورت‌های مالی بکاهد، چرا که ارائه اطلاعات تفصیلی کم‌اهمیت، زمینه نادیده گرفتن اطلاعات بااهمیت را فراهم می‌کند.
  8. مهم‌ترین تغییرات نسبت به نسخه قبلی صورت‌های مالی نمونه ابلاغ شده در تاریخ 1398/06/16 بکارگیری استانداردهای حسابداری زیر است:
  • استاندارد حسابداری 35 مالیات بر درآمد (لازم‌الاجرا برای صورت‌های مالی که دوره مالی آنها از تاریخ 01/01/1399 و بعد از آن شروع می‌شود)
  • استاندارد حسابداری 18 صورت‌های مالی جداگانه (تجدیدنظرشده ۱۳۹۸)
  • استاندارد حسابداری 20 سرمایه‌گذاری در واحدهای تجاری وابسته و مشارکت‌های خاص (تجدیدنظرشده ۱۳۹۸)
  • استاندارد حسابداری 38 ترکیب‌های تجاری (مصوب ۱۳۹۸)
  • استاندارد حسابداری 39 صورت‌های مالی تلفیقی (مصوب ۱۳۹۸)
  • استاندارد حسابداری 41 افشای منافع در واحدهای تجاری دیگر (مصوب ۱۳۹۸) و
  • استاندارد حسابداری 42 اندازه‌گیری ارزش منصفانه (مصوب سال1399) که برای صورت‌های مالی که دوره مالی آنها از تاریخ 01/01/1400 و بعد از آن شروع می‌شود، لازم‌الاجرا است.

مفروضات:

  • شرکت نمونه (سهامی عام)، شركتى توليدى و غيردولتى است و علاوه بر فعالیت‌های تولیدی و خدماتی، از طریق شرکت‌های فرعی و وابسته ومشارکت­های خاص به فعالیت‌های تولیدی، خدماتی و ساخت املاک می‌پردازد.
  • فعالیت اصلی هیچیک از شرکت‌های گروه، خرید و فروش اوراق  بهادار نمی‌باشد.

در پایان این پیشگفتار، از اعضای کميته فنی سازمان حسابرسی، مرتضی اسدی، مجتبی علی‌میرزایی، ابراهیم نعمت‌پژوه، حسن کرمی، کیهان مهام، هاله عسکریان، الهام حمیدی و حلیمه رحمانی، و همچنین اعضای کارگروه فرعی کمیته فنی، حمید فودازی، محمد میکائیلی و هانیه اخوان، و اعضای کمیته استانداردها و آموزش سازمان بورس و اوراق‌ بهادار و  صاحب‌نظرانی که در تهیه این صورت‌های مالی نقش داشته‌اند قدردانی شده است.